Kategoriler
Genel

Yaz Aylarında Petek Temizliği Nasıl Yapılmalı?

Yaz aylarında petek temizleme ile ilgili bilmenizi istediğimiz şu ki bu iş kış başında yapıldığında defa henüz sıhhatli olduğudur. Petek hijyenikliği ve bakımı bilhassa yaz aylarında yapması henüz sıhhatli tek işlemdir. Zira durağan su ne yazık ki çamurumsu tek hal alır ve peteklerinizin dibine çökerek kış döneminde yüksek faturalar ve ısınmayan haneler ile karşı karşıya kalırsınız. Fakat kışa girmeden evvel uygulanan petek temizleme prosedürü ile defa henüz iyi tek verim almanız olası olduğudur ve defa henüz bereketli tek kış süreci geçirebileceksiniz. Bu sebepten yaz aylarında petek temizleme yaptırmak isteyenler petek temizliğini kış aylarına girmeden evvel yaptırmayı seçenek etmeleridir. Isınma veriminin henüz yüksek duruma gelmesi için peteklerin hijyenik hale getirilmesi kuraldır zira kirlendikleri vakit kafi miktarda ısı vermezler. Kış aylarında derli toplu olarak kullanıldığı için temizlenme işleminin yaz aylarında yapması önerilir.
Kalorifer peteklerinin de derli toplu ve yüksek ısı verebilmesi için hijyenik hale getirilmesi şarttır. Temizleme prosedürünü profesyonel kişilerin yapılması önerilir. Kalorifer peteği hijyenikliği için yaz ayları henüz sıhhatli tek seçenek olacaktır. Kış aylarında derli toplu ve kesif ısı kullanımından kaynaklı peteklerin temizlenmesine pozitif bakılmaz.
KALORİFER PETEĞİ NASIL TEMİZLENİR?
Kalorifer petekleri kapatılır.
Elektrikli süpürge ile peteklerin arasındaki tozlar temizlenir.
Kaloriferin altına havlu serilir.
Peteklerin içine girebilecek sopaya bez sarıp sarmalanır ve sabitlenir.
Kaloriferin üzerinden alt yönüne doğru iterek kirlerin havluya dökülmesi sağlanır ve bu prosedür bütün petek aralarına yapılır.
Kovaya ılık su koyulup sabun dökülür ve köpürtülür.
Başka temiz tek bez sabunlu suya batırılır ve nemli olacak kalacak şeklinde suyu sıkılır.
Nemli bez ile peteğin dış bölümü silinir.
Paslanmasının önlenmesi için petekler kurulanır.
KALORİFER PETEĞİ TEMİZLEMENİN PÜF NOKTALARI
Peteğin araları ve arkası evvel elektrikli süpürge ile ardından da bez ile temizlenir.
Peteğin önü sabunlu suyla silinir, ardından temiz ve kuru tek bezle kurulanır.
Paslanan kaloriferler içinse petekteki pis su boşaltılır ve içi temiz su ile yıkanır.
HANGİ Hallerde KALORİFER PETEKLERİ TEMİZLENMELİ?
3 sene ve üzeri müddette temizlenmediyse,
Peteklerin altı ısıtmıyorsa,
Kombi ayarı yüksek olmasına rağmen ısı yaymıyorsa,
Peteğin yarısı ısınıp yarısı soğuksa,
Filtresi daimi tıkanıyorsa.
MAKİNA İLE PETEKLERİN İÇ Hijyenikliği NASIL YAPILIR
Petek radyatör kalorifer temizlemenin sebep uygulanacağı mertebe mertebe alçakta sıralanmıştır.
1. Kombi kapatılır.
2. Kombi su giriş vanaları kapatılır.
3. Bütün radyatörlerin giriş ve çıkış vanaları kapatılır.
-Amaç: Temizlik sırasında tesisattan çıkacak kireç tortu gibi maddelerin kombinin içerisinden dolaşarak filtreleri eşanjör, sirkülasyon pompası gibi titiz malzemeleri tıkaması yada bozmasını engellemektir.
4. petek temizleme makinası banyodaki havlupan veyahut petek sökülerek onun adına tesisata bağlanır.
-Makineyi tesisatın herhangi bir yerinden veyahut kombinin altından da tesisata bağlayabilirsiniz. Fakat banyodan bağlamamızdaki neden temizlik yapar iken hem temiz su musluğu gerekli hatta tek pis su masrafı olması gerekiyor. Bunları eş zamanlı bulabileceğimiz ideal yer banyodur. Bu arada temizlik yapar iken oluşacak kirlenmenin hijyenik hale getirilmesi kolaydır. Halı ya da parke üstünde temizlik yapar iken dökülecek su veyahut kimyevi temizleme sıvısı zararlara sebep olabilir.
5. Kombi kapatılıp makine irtibatları gerçekleştirdikten ardından tüm petekler açık tek şeklinde 10 dakika makinanın çalıştırılması sağlanır.
6. Temiz su musluğu açılarak makinaya temiz su içerler, makinede temiz suyu tesisata basarak kaba pisliğin atılmasını sağlar. Tesisattaki kaba pislik ve çamurlaşma tamamiyle atılana kadar işleme devam edilir.
7. Bütün tesisattaki kaba pislik atıldıktan ve tesisat temiz suyla doldurulduktan ardından tahliye ve temiz su dolum hortumları sökülür.
8. Tesisattaki ve makine içindeki su 30-40 °C‘ye kadar ısıtılır.
Amaç: Tesisattaki kireç tortuların yumuşatılması ve kimyasalların sıcak suda henüz tesir temizlik yaptığından dolayı.
9. Tesisat temizleme için tasarlanmış petek temizleme kimyasalı tesisatın büyüklüğüne göre hesaplanarak tesisata yeteri oranda kimyevi eklenir. Kimyasalın seviyesi 1/100‘dür, başka bir deyişle 1 litre kimyevi 100 litre suya kadar seyreltilebilir.
10. Petek Temizleme Kimyevi eklendikten ardından tesisattaki suyla karışması için tüm petekler açıkken 5-10 dk.makine çalıştırılarak sirkülasyon yapılır.
11. Kimyevi tesisata yayıldıktan ve suyun ısısı ayarlandıktan ardından, tesisattaki tüm peteklerin vanaları kapatılır ve yanlızca tek tek peteğin vanaları açılarak temizlik işlemine başlanır.
12. Açık olan petek iyice temizlendikten ardından kapatılır ve tek ileri petek açılarak sırayla bu yolla devam edilir.

Bir cevap yazın